Érdekességek a Valentin-napról

Érdekességek a Valentin-napról

Tudtad, hogy a Valentin nap már az ókorban is létezett?

Az ókori Rómában két vallásos ünnep esett február 13-15 közé: ezek Faunus ünnepe és a Lupercalia (vagy más néven Februa). A Lupercalia során a papok kecskebőr szíjakkal kergették és ostorozták a fiatalokat, azok közül is főleg a nőket, annak a reményében, hogy ez a rituálé tisztulást és termékenységet hozzon számukra. Azonban a termékenység ünnepe nem csak ilyen brutális szertartásokat tartogatott a lányok számára, hiszen ezen a napon Júnó istennő templomába gyűlve szerelmi jóslatokat kaptak életük párjának kiválasztásához.

Az egyszerűbb nép ifjúi tombolát húztak a hajadon nők neveiből, és a legenda szerint idővel valóban egymásba is szerettek, míg a már megházasodott férfiak virágokkal ajándékozták meg feleségeiket. Arra azonban a mai napig nincs bizonyíték, hogy ezek az ókori ünnepek és a későbbi Szent Bálint nap között valóban van-e közvetlen kapcsolat.

Szerencsére ma már nem divat a termékenység reményében a korbácshoz nyúlni, de akkor honnan is indult a manapság már világszerte elterjedt Valentin-nap hagyománya? Bár első gondolatunk az lehetne, hogy az Amerikai Egyesült Államokból, azonban ez az ünnep már az USA alapítása előtt is létezett. A helyes válasz nem más mint:

ANGLIA

Valószínűleg, senki számára nem túl meglepő tény, hogy a Valentin-nap és a költészet között szoros a kapcsolat, hiszen már időszámításunk előttről is találni verseket, melyeknek témája a szerelem. 1383-ban II. Richárd, angol király az udvarában Valentin ünnepségre készült, ahol Geoffrey Chaucer először mutatta be a Madarak parlamentje című költeményét, melyben a madarak Triász, a természet istennője köré gyülekeznek, annak reményében, hogy mindegyikük társra találjon.

Egészen a 15. század végére vezethető vissza, hogy a párok kisebb ajándékokkal vagy költeményekkel lepik meg egymást, de a virágok ajándékozása a Pepys házaspárnak köszönhető, amikor 1667-ben Elizabeth Pepys férje szerelmes levelére egy virágcsokorral válaszolt. Ki gondolta volna, hogy az első Valentin-napi virágcsokrot egy nő küldte? Ezt követően az angol nemesi körökben elterjedt a szerelmeslevelek mellett a csokrok ajándékozása is.

Az USA-ba csak ezután, az angol kivándorlók révén jutott el ez a hagyomány. A második világháború alatt az amerikai katonák terjesztették el ezt a szokást Európában, például az első Valentin-napi bál Németországban 1950-ben volt, de csak a virágtermesztők és édességgyártók reklámjaival vált valóban híres ünneppé az országban.

Napjainkban

Minden országban többé-kevésbé eltérnek a szokások egymástól, van, ahol másik napra esik ez az ünnep, van, ahol nem csak a szerelmet, hanem a barátságot is megünneplik, és van, ahol több nap is ugyanezzel a jelentéssel bír. Egy dolog azonban biztos, hogy az emberek világszerte ünneplik a szerelmüket.

Mint már szó esett róla, a Valentin-napi ajándékozás legrégebbi formája a szerelmeslevél vagy vers és a virágcsokor, ez mára már kiegészült a különböző édességekkel, képeslapokkal és plüssállatokkal, főként a macikkal. Napjainkban azonban a sok elcsépelt és klisés ajándék mellett megjelentek az egyedi ajándékok is, mint például az egyedi faliképek, melyekkel a szerelmesek nem csak egy ajándékot készítenek egymásnak Valentin-napra, hanem a kedvenc közös emlékeiket kelthetik életre.